Kinderschoenen door de jaren heen

Naast kleding zijn schoenen ook een modestuk geworden. Vroeger zijn schoenen uitgevonden om de voeten warm te houden en zodat je minder last hebt van de grond waar je op loopt, bijvoorbeeld als er kiezelsteentjes op het pad zijn doet dat pijn aan je voeten. Het is altijd al zo geweest dat kinderen kleinere versies van volwassen schoenen droegen. Vroeger was dat al helemaal zo, vooral als je weinig geld had. Vroeger hadden sommige mensen zelfs zo weinig geld dat ze geen schoenen hadden of dat ze zelf hun schoenen moesten maken. Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende schoenen trends geweest of was het normaal om een soort schoen te dragen.

De schoenenmode door de jaren heen

Omdat vroeger bijna ieder kind de schoenen van zijn ouders droeg, is het interessant om te kijken naar welke schoenen vroeger werden gedragen, want daardoor weet je ook welke schoenen veel door kinderen werden gedragen. Er wordt gedacht dat schoenen voor het eerst in gebruik werden genomen tussen 15.000 – 12.000 V.chr. Deze schoenen werden gemaakt door dierenhuiden en was vooral om je tegen de kou te beschermen, omdat er toen een ijstijd was. Kinderen droegen dus ook schoenen van dierenhuiden. Als je een paar duizend jaar naar voren gaat, zie je dat het in het oude Egypte vaak geen schoenen werden gedragen. Schoenen waren namelijk een symbool van status voor degenen die vonden dat ze moesten laten zien dat ze boven iedereen stonden, zoals de farao’s. Het was in deze tijd voor kinderen en volwassenen normaal om geen schoenen te hebben. Deze schoenen waren vaak van riet gemaakt. Bij de romeinen was het al normaler om schoenen te hebben. Alleen slaven en kinderen hadden geen schoenen. Rijke mensen vonden schoenen ook heel erg belangrijk en lieten hun schoenen door bekende ontwerpers maken. Vaak begroeven ze de schoenen samen met de eigenaar na zijn dood. Van de middeleeuwen is alleen bekend dat door kruisvaarders Schoenen met een spitse neus populair waren. Dit kwam door de kruisvaarders. Het was toen nog steeds ongebruikelijk voor een arm kind om schoenen te hebben, maar het werd wel steeds normaler.

Schoenen mode in de moderne tijd

Sinds de achttiende eeuw zijn zwarte sportieve schoenen in. Deze trend kwam uit Engeland en trok al snel naar de rest van Europa. Het was in deze tijd heel normaal om schoenen te hebben. Rijke kinderen kregen ook de mooiste schoenen net zoals hun ouders en arme kinderen moesten het met goedkope schoenen doen van een slechte kwaliteit. Sinds de twintigste eeuw is alles mogelijk met schoenen. De mode veranderde niet veel, maar er kwam steeds meer keuze. Nu krijgen kinderen vaak goede mooie schoenen, die ze soms zelf mogen uitkiezen. Het is wel nog steeds zo dat de meeste kinderschoenen kleinere versies zijn van volwassen schoenen.